Godišnji izveštaj za 2010 - tu godinu

     Iza nas je jedna jako teška godina . Radili smo mnogo , možda ne dovoljno ali jednostavno mnoge stvari su se odvijale same od sebe !
   Posle godišnje skupštine ubrzo smo organizovali druženje sa srodnim udruženjem iz susedne Mađarske “ IDRE”  čiji članovi su došli u jednodnevnu posetu kod nas u Suboticu i tom prilikom smo posetili nekoliko naših odgajivača : Deak Lasla, Montai Norberta, Sadojević Ivicu, Marka šarčevića, Banjac Savu i Tomek Roberta , i ovom prilikom se želim zahvaliti svim našim domaćinima odnosno  domaćicama pošto smo svugde bili jako jepo ugošćeni tako da su naši gosti mogli da se uvere u gostoprimstvo nas patičara iz Subotice. Posle obilaska naših članova druženje je nastavjeno u klubu gde su pored naših članova prisustvovali i drugari iz Somborskog kluba , tako da smo pored inostranih gostiju imali i domaće nama jako drage drugare ,a ispred udruženja goste je  pozdravio I podpredsednik udruženja gosp. Savić Dragan .Posle razmene poklončića, uz iće i piće druženje je trajalo do kasno uveče.
   Na sajtu sekcije se planiralo uraditi mnogo više, plan je bio da će se napraviti profili naših članova , a nažalost ovaj deo posla nije odrađen  jednostavno nam nedostaje  neko ko je znalac u ovoj oblasti i ko bi to sa više spretnosti mogao da odradi , ali ipak smo kostantno postavjali najvažnija zbivanja koja su se dešavala u našoj sekciji tako da su posetioci našeg virtualnog kluba mogli da se informišu o aktualnim zbivanjima,a  što mi je izuetno drago da od prošlogodišnjih 300-400 poseta , danas već imamo oko 800 poseta na mesečnom nivou što je zapravo 100% -no  povećanje! U narednom periodu pokušaćemo da radimo na daljem usavršavanju ovog našeg prozora  na svet !
   Posle dugo niza godina od kad  se najavljuje od strane države da želi da uredi držanje i gajenje svih vrsta zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta životinja pa tako i ptica ove godine se intenzivnije pristupilo  istim,  na sajtu ministarstva pojavio se prvobitno  “ nacrt pravilnika o držanju i evidentiranju …”  koji je bio zapravo polovičan  prevod Hrvatskog pravilnika,  ovaj nacrt je dat  na javnu raspravu   na šta je UO saveza organizovao sastanak gde  sam ispred naše sekcije prisustvovao , član po član je prerađen ceo nacrt , ukazano je na propuste i dati su predlozi , posle kratkog perioda na sajtu ministarstva se pojavio “Predlog pravilnika …” i sa zadovoljstvom smo konstatovali da je ogroman broj naših sugestija i primedbi uvršćeno u ovaj predlog  i sa pravom smo se nadali da će isti i biti prihvaćen .Nažalost u novembru je podpisan jedan podpuno novi za nas neprihvatljivi dokument. 21.12.2010  u zavodu za zaštitu prirode srbije imali smo sastanak  gde su pored nadležnih iz ministarstva I stručnih organizacija učestvovali i predstavnici nadležnih inspekcijskih službi gde smo posle 5 sati pregovora i dogovora  nadali da će ipak cela stvar da krene u pravom smeru pošto je za 15 januar najavjen sledeći sastanak koji do dana današnjeg nije sazvan ..tako da naravno da neprestano pokušavamo da se stvari napokon počnu rešavati jer se suviše sporo radi a vreme izmiče ali se ipak nadamo da će se u datom roku rešti ili ako ne onda da se produže rokovi !
   Ove godine neplanski smo došli do novih-polovnih  izložbenih  kanarinskiha kaveza pošto je udruženje “ Subotica 2 “ rasprodalo svoj inventar pa zahvaljujući gospodinu Pletl Adamu koji je preko sponzoza obezbedio značajan deo sredstava za ove kaveza a i udruženje je dalo svoj doprinos i pokrio nedostatak sredstva, da se ova za nas neophodna oprema kupi .Tako da smo prvi put uspeli da organizujemo našu izložbu a da netreba da uzimamo u zajam opremu od nikoga nego smo imali dovoljno svoje opreme.
  Kao i predhodnih godina učestvovali smo na manifestacijama udruženja  tako na sportskom danu kao i  na smotri mladih eskponata !
  Prvi put naše udruženje ja za međunarodni dan životinja organizovalo akciju u kojoj je naša sekcije aktivno uzela učešće , tako da smo  na centralnom gradskom trgu postavili nekoliko kaveza i izložili nekoliko ptica , ova manifestacija je bila izuzetno uspešna pa su je propratili i lokalni ali i mediji poput Blica , a i na sajtu “ Svetskog dana životinja “ smo stavili našu reportažu o ovoj akciji gde smo među više stotina  organizacija koji su obeležavali ovaj dan na celoj planeti !
  Potom je došla izložbena sezona, posetili smo nekoliko izložbi  u Srbiji : Pantelej Niš, Kolibri Vranje , Sremsku Mitrovačku kao i državno prvenstvo u Somboru .
  Naša tradicionalna izložba je i ove godine opravdala očekivanja tako da  smo i ove godine organizovali najznačajniju manifestaciju ovakve vrste u Srbiji .Na našem delu izložbe  radilo je blizu 40 naših članova, uhodana ekipa  pa je svake godine manje grešaka , imali smo blizu 500 izloženih eksponata , sudije su I ove godine odradile izvanredno svoj deo posla možda bolje nego ikad barem takve su bile reakcije izlagača , što nas je jako obradovalo .
   Pošto smo došli do saznanja da se na Veterinarskom fakultetu u Beogradu vrši DNK analiza utvrđivanja polova ptica iz uzorka pera ili krvi , stupoli smo u kontakt sa ovom institucijom i organizovali predavanje u našem udruženju gde su nam gosti bili Doc.dr Jevrosima Stevanovic   sa katedre za biologiju i njen doktorant , i dala savete o načinu uzorkovanja i slanja uzorka  za analizu ,  ovo predavanje je biol izuzetno posećeno od strane naših članova tako da je na ovom sastanku učestvovalo oko 60 naših članova . Nadamo se da je ovo samo početak naše saradnje sa ovom institucijom a kao prvi korak dalje saradnje je i da su članovi našeg udruženja  Nikolić Nikola i Tomek Robert  pozvani na veterinarski fakultet u Beograd  da održe predavanje o Avikultukizmu  u Srbiji , gde će među predavačima biti i gosp. Vuk Bojević direktor zuu vrta u Beogradu .
Na kraju smo organizovali  tradicionalni  V ptičarski bal u sali Jelena , gde je prisustvovalo blizu 140 gostiju  , pored naših članova i prijatelja  učešće na zabavi uzeli su i drugari iz Somborskog udruženja , iz Apatinskog udruženja „ Tigrica“  kao i predsednik i podpredsednik našeg udruženja gosp. Pastor Janoš i Savić Dragan i naravno naš novi član sekcije a ujedno i predsednik Vojvođanskog saveza odgajivaća sitnih životinja gosp. Adam Pletl sa suprugom . da bi ova zabava protekla u najboljem redu  svoj doprinos dali su i naši  sponzori koji su se potrudili da tombola bude ovako bogata  , to su : Beton trend,  EMP comerc,  doo Latin,  ZIM comerc,  Metal shop,  zoo Tropikal,  Frizerski salon „ Saša“,  Tenis klub „ Majšanski put „,  Yum komerc,  Euro pertol,  Euro Gas, Nena plast,  Auto plus, Gardenija cvećara, servis bicikla „Bringa“, Pletl Adam i Aranka,  Kartali Anna,  Berkeš Vera, Deak Monika, Lošonc Alfonz , Köblös Laslo, Ibolja Šarčević,  Feher Robert ,i Nađkanas Nikola  svima se i ovom prilikom zahvaljujemo !
  Pored navedenih aktivnosti  obezbedili smo stručne literature našim članovima , a na nivou sekcije pretplaćujemo Dismadar magazin iz susedne mađarske sa kojim listom i dalje imamo izuzetnu saradnju pa redovno objavjuju sva zbivanja koja se dešavaju u našem udruženju.
Sve  ove navedene aktivnosti pozitivno utiču na rad sekcije  pa se sve više odgajivača pridružuje našoj sekciji tako onih koji dosad nisu bili članovi niujednom društvu ali ima mnogih koji i iz drugih , neaktivnih udruženja dolaze u naše redove !
U nadi da će ova naša sekcija i u buduće biti lider na ovim prostorima u oblasti Avikulturizma,  a svima koji su na bilo koji načim pomogli da se razvijemo u to što danas jesmo i ovom prilikom se  zahvaljujem !
Predsednik sekcije -ptičara
Tomek Robert