GODIŠNJI  IZVEŠTAJ „SEKCIJE-PTIČARA“ ZA 2011-tu GODINU
Iza nas je godina u kojoj  smo radili možda više nego ikad,  pa sa pravom očekivali da će sav uloženi trud  doneti  očekivani rezultat .....ali nažalost nije ispalo tako!

 • 04.04.2011 održana skupština sekcije a već  06.04.2011 podnešena je disciplinska prijava od strane predsednika društva gos. Pastor Janoša  potiv  predsednika i podpredsednika sekcije –ptičara gos. Tomek Roberta i Marka Šarčevića  a prijava se odnosila „na odluku sekcije“  da ne učestvuje u  akciji sređivanja golubarske opreme ! Po odluci disciplinske komisije rukovodioci sekcije kažnjeni su sa „predisljučenjem „ što posle podnete žalbe  skupštini  udruženja, kazna je smanjena na „opomenu“!  Skupština udruženja održana je 29.04.2011 gde je nastavljeno  sa pritiscima na našu sekciju  te se posle žučne rasprave koja mislim da nikome ko je u njemu učestvovao nije služilo za čast , datao na glasanje da se  deo naše sekcije, zapravo podsekcija odgajivača kanarinaca osamostali i da u buduće  radi kao odvojena sekcija ,nažalost u atmosferi koja je vladala na sastanku i pored argumenata koje smo izneli,  za osnivanje sekcije glasalo je dovoljan broj delegata. Sastanak kakav se nepamti završen je bez predsedavajućeg pošto je isti  napustio skup.
 • Nažalost ni u narednom periodu nismo uspeli da nađemo zajednički jezik sa gosp. Pastorom sa kojim smo imali više bezušpesnih sastanaka , potom na sastanku radnog predsedništva  sekcije doneli smo odluku da zatražimo pravni savet od  gradskog Ombucmana. Na  sastanka sa zamenicom gradskog ombucmana , na kojoj je prisustvovao gosp. Mlinkov Mirko i Tomek Robert dobili smo  stručnu podporu našim nastojanjima i argument više da istrajemo  u daljem radu.
 • Izborna skupština SOF-a održana je 14.05.2011 gde posle prihvaćenih izveštaja , kao i promene 24.člana statuta saveza  koju smo po odlucui sa naše skupstine mi inicirali, a neophodnu podršku su dali još Gaj iz Niša i Somborsko društvo , usvojio se i takmičarski kao i bodovni pravilnik saveza. Nakon toga izabrano je i novo rukovodstvo, čiji sastav i pored predhodnih konsultacija nije oformljen po istim ! Značajne promene u radu novog saziva UO saveza zasad se nisu  ostvarila, ali neke odluke daju mesta za optimizam !!
 • 09.05.2011 smo  sazvali  sastanak u cilju da pozovemo članove , sugrađane  zapravo sve koji drže i gaje neke zaštićene životinje da ih upoznamo sa novim zakonskim propisima i obavezama koji se tiču ove oblasti. Odziv je prevazišao sva naša očekivanja pa je na tom skupu učestvovalo blizu 120 ljudi!  Iako je rok za popis  bio jako kratak pokušali smo ljudima objasniti šta i kao  treba da popune , distribuirali specijalni broj Avi faune koji je zapravo zbirka zakona i propisa te podelili potrebne formulare. Do 30.05.2011. kada smo nosili predmete u Ministarstvo , skupilo se ukupno 255 prijava sa oko 7500 jedinki . sav materijal smo prekonrtolisali , uneli u računar  te svako ko je preko nas prijavio životinje dobio je overenu potvrdu o prijavi sa brojem i  vrstama koje je prijavio! Bio je ovo ogroman posao  pa se nadamo da nije bio uzaludan pošto zasad nekih  značajnih pomaka nema, ali neki potezi ipak daju mesta za optimizam! Ovom priliko bih se zahvalio Sekula Robertu, Herceg Gaboru , Mlinkov Mirku, Marku Šarčeviću , Mihalek Aleksandru na pomoći i radu koji je trajao danima do kasno noćnih sati !
 • Iako  smo  na vreme najavili da 24.09.2011.  da imamo ugovoreno druženje sa pobratskim klubom ptičara iz Sombora nažalost za isti dan stavljen je i sportski dan udruženje pa tako posle dugo godina  na ovoj manifestaciji nismo učestvovali u broju kako to dolikuje našoj sekciji ali ipak  prisutsvo naših čalnova nije izostalo čak 1 meso  u šahu osvojio je naš član Mlinkov Mirko !
 • Druženje  u Somboru je bilo divno, gde je  desetak naših članova je uzelo učešće , nažalost uspeh u fudbalu je ovom prilikom izostao možda zbog stranog terena, ali u trećem poluvremenu mislim da smo svi prisutni bili pobednici pošto je ovo druženje bilo lepo i nezaboravno !!
 • Svetski dan životinja „ 4 oktobar“ – i ove godine smo obeležili ovaj dan na centralnom gradskom trgu , gde pored naše sekcije  učestvovali su i druge sekcije našeg udruženja,  slučajni proleznici su sa velikim oduševjenjem  prihvatili  ovu mini izložbu , za koju mislim da bi u buduće trebalo malo ozbiljnije poraditi ne u smislu masovnosti već  da to bude transprentnije i medijski propraćenije ! Nažalost  zlonamernih „ ptičara „ ima svugde pa smo zbog ove manifestacije već sutradan bili prijavjeni od strane udruženja PPFE iz Pirota  , ali pošto su sve dozvole bile uredno pribaljene ..nadležni inspektor ja samo konstatovao ove činjenice !!
 • Smotra  mladih  je održana 16.10.2011 , naša sekcija je svoj deo obaveza kao i do sada uvek maksimalno odradila, učestvovali smo sa  8 izlagača  26 ptica !
 • Državni šampionat Mađarske održan je 28.10.2011  u Đuli , gde smo od strane naših prijatelja iz mađarskog saveza bili pozvani , posle obilaska izložbe prisustvovali smo na večeri, koja je ujedno bila i dodela nagrada i priznanja  gde je prisustvovao i gosp. Salvatore Ćirmi predsednik COM-a i gosp Domeniko Rosa  kordinator COM-a za našu regiju, na moje veliko zadovoljstvo imao sam prilike da poduže porazgovaram sa predsednikom svetske organizacije i iznesem deo problematike vezane za naše učešće na izložbama po EU kao i na samom svetskom prvenstvu . Nažalost   zasad se nevidi mogućnost prevazilaženja ovog problema !
 • Organizacija 54.Državni šampionat je ovog puta bila poverena našem udruženju ,da u sklopu manifestacije posvećene 50 –oj godišnjici postojanja našeg društva organizuje i državni šampionat ptica . Sama izložba je prošla bez nekih većih grešaka u organizaciji  a i broj učesnika kao i broj ptica je bio znatno iznad onih u predhodnim godinama što nam je bilo veoma drago, oko 100 izlagača koji su bili iz 14 udruženja  iz cele Srbije izložilo je oko  700 ptica , gosti na ovoj manifestaciji su nam i ovog puta bili članovi iz udruženja „ Riparija „ koji su na svom štandu promovisali značaj očuvanja prirode i ptica , kao i delegacija saveza iz susedne Mađarske!  U radovima oko izložbe učestvovalo je  42  člana naše sekcije kojima se i ovom prilikom zahvaljuljem na uloženoj energiji i trudu! Nažalost poteškoće koje  nas prate u saradnji sa užim rukovodstvom kluba ni ovom prilikom nisu prošla  bez posledica, tako da su na kraju naše sudije bez našeg saznanja i uticaja  bile smeštene u kraljnje neadehvatni  uslovima o čemu svedoči  i zvanično pismo sudijske organizacije SOF-a , a za predsednika saveza gosp. Kulića nije bilo mesta ni za jedno prenoćište  iako ugovor koje je naše udruženje podpisali stoji da je udruženje dužno da obezbedi smeštja za predsednika savez za ceo tok izložbe , sve ovo je ostavilo loš  utisak na ovu manifestaciju , na naše udružanje ali i na naš grad kao domaćina ove izložbe! Nažalost na dan zatvaranja na radovima se od famozne sekcije kanaridžija se niko nije pojavio tako da svu opremu čak i 400 kanarinskih kaveza su  očistili i uskladištili naši članovi a naravno za ovo ni dana danas niko nije odgovarao  od strane pomenute „ sekcije „!
 • Nažalost svake godine je sve manji broj izložbi  koja se organizuju u Srbiji tako da i u  protekloj takmičarskoj sezoni  održano je samo 4 izložbe ptica,  prvi je bio u Nišu  gde nažalost zbog tada još nerazjašnjenih novih pravilnika nismo mogli da učestvujemo sa vrstama sa CITES liste , pa  smo sa dosta  skromnim brojem ptica uzeli smo učešće na ovoj lepoj manifestaciji!   Ubrzo je usledila i izložba u Sremskoj Mitrovici koja ja po trediciji bila dosta posećena a i naši članovi su ostvarili zapažene rezultate , završna izložba kao u nizu predhodnih godina je bila izložba u Somboru , gde smo učestvovali sa poprilično velikim brojem ptica, zapravo naša sekcija je izložila  jednu trećinu ukupno izloženih ptica na izložbi a i ostvarila zapažene rezultate ! Sa ovom manifestacijom je i okončana ova takmičarska godina .
 • Na zadovoljstvo sviju nas broj naših članova u godinu za godinom ja sve vaća ali na polju  takmičara , izlagača  se ovo povećanje skoro da i ne primećuje , na ovom polju ćemo u buduće da pokušamo da radimo malo više !
 • 14. Marta  organizovali smo  sada već tredcionalni VI   ptičarski bal na kojem je bilo prisutno blizu 140 gostiju . Među gostima ovog puta bili su nam drugari iz Somborskog kluba, iz Apatinskog kluba gde bih posebno istakao našeg prijatelja  gosp. Dr Ivić Slobodana iz Velike Plane !

Na kraju bi se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da i pored svih poteškoća  ova naša sekcija bude to što jeste lider u Srbiji pa i šire ! 
HVALA  SVIMA !!!!

Predsednik sekcije
Tomek Robert

                                       Sekcija-ptičara