GODIŠNJI IZVEŠTAJ ZA 2009-TU GODINU


Godina je prošla cini se brzo ali kad pogledamo šta se sve dešavalo šta smo sve uradili u proteklih godinu dana tek onda vidimo da je to ipak bio dosta dug i u nekim trenucima i težak pediod.
Prošlu godinu poceli smo organizovanjem III. Pticarskog bala , i treci put mesto održavanja je bila sala Nensi, kao i predhodnih godina zabava je bila odlicna a svi gosti su se lepo osecali, izuzetno nam je bilo drago da su nam došli gosti iz Somborskog društva i iz Segedina gospodin Estero Lajoš ispred udruženja IDRE kao i Pocasni predsednik našeg udruženja gospodin Pletl Adam. Na ovoj zabavi akcenat smo stavili na prihod od tombole pošto od tih para smo planirali da napravimo sajt sekcije !
Pre godišnje skupštine SOF-a organizovali smo sastanak „ regionalnih udruženja „ na kojom su ucestvovali udruženje pticara iz Sombora, Tigrica Apatin, ARA Subotica, Subotica2 i gospodin Dejan Antic predsednik sudijske organizacije SOF—a i naravno mi kao organizatori . Ovo je bio prvi sastanak ovakve vrste koji se ispostavilo da je bio koristan jer smo postigli zajednicki stav u više tacaka a koje smo zastupali na skupštini SOF-a i zahvaljujuci ovim dogovorima uspeli smo da realizujemo neke naše ideje kao što je proširenje takmicarskih grupa kod papagaja i osnivanje sekcija pri savezu.
Letnji period je svake godijne bez nekih aktivnosti tako da do jeseni nismo imali znacajnije dogadaje ali vec u avgustu organizovali smo posetu Moritoring kampu na Ludaškom jezeru koju tradicionalno organizuje udruženje ljubitelja prirode „ Riparia“ . Ovaj porodicni izlet naših clanova bio je pun pogodak iako u mrežama zbog vetra nije bilo ptica za prstenovanje , naš vodic gosp. Sekereš Oto predsednik udruženja “Riparia” prilikom šetnje i obilazka mreža za hvatanje ptica ispricao mnoge zanimljivosti o pticama i o Ludoškom jezeru. Bilo je to jedno lepo druženje koje cemo svakako organizovati ponovo.
Pocetkom septembra naša sekcija je ucestvovala na sportsom danu koju tradicionalno organizuje naš klub , nažalost ekipa za fudbal nije se skupila ali naš clan gosp. Seleš Ferenc osvojio je prvo mesto u šahu.
Pocetak takmicarske godine tradicionalno pocinjemo zagrevanjem odnosno “smotrom mladih” , kao i predhodnih godina uzeli smo ucešce na ovom takmicenju i izložili oko cetrdesetak ptica .
Prva izložba kao i obicno je izložba u Apatinu gde smo ucestvovali sa 77 ptice i osvojili dosta priznanja .
Druga po redu izložba bila je u Sr. Mitrovici gde smo isto osvojili zapažene rezultate.
Potom je na red je došao za nas najvažniji dogdaj u godini naša medunarodna izložba. Zbog najavljenog termina održavanja državnog šampionata koji je bio odmah iza naše plašili smo se da ce biti problem sa eksponatima da ce ih izlagaci cuvati ili odmarati za državni pa ih nece izložiti kod nas ali na kraju se ipak skupilo zavidan broj izloženih ptica. Brojka od 550 izloženih ptica je stvarno impozantna a to što je bilo oko 200 izloženih papagaja to je za svaku pohvalu , ovako velik broj ovih ptica u zadnjih 10-15 godina nije viden ni na jednoj izložbi u Srbiji . Ceo tok izložbe je protekao u najboljem redu i u korektnoj saradnji i sa rukovodstvom kluba i clanova koji su dali svoj doprinos da ova manifestacija uspe , tu bih se zahvalio svima na radu i pomoci. Nažalost zadnjeg dana desile su se dva propusta, na šta u buduce trebamo obratiti više pažnje.
Kao što sam vec naveo , naredne nedelje ucestvovali smo na državnom šampionatu srbije sa 83 ptice , gde smo postigli zavidne rezultate i to 11 trecih, 9 drugih i 16 prvih mesta. Kao i predhodnih godina radi smanjivanja putnih troškova, ptice u Niš nosili su Somborci a mi smo ih vracali. Podpredsednik i ja otišli smo u Niš u subotu gde su nas lepo primili i ugostili , izložba je bila dobra i lepo smo se družili . Nažalost na izdavanju jedna ptica nam je pobegla ali domacini su uhvatili i na korektan nacin stvar je rešena .
Vec naredne nedelje smo išli u Osijek na državni šampionat Hrvatske naravno kao posetioci ,ali nismo se pokajali bila je to izložba za primer , nepamtim kada sam bio na lepšoj i urednijoj manifestaciji a bilo je izloženo impozantnih 1600 ptica. A što je najvažnije , zbog cega smo i otišli da se upoznamo sa pticarima iz susedne države što smo i uspeli , u razgovoru sa rukovodstvom osjeckog kluba dogovorili smo da cemo u buducnosti pokušati izgraditi bolje odnose i saradnju.
Posle kratke pauze i novogodišnjih praznika vec 3. Januara bili smo pozvani u Segedin gde je bilo organizovano državno takmicenje kanarinaca pesme “ Harc roler “ , koju smo posetili ja i gospodin Herceg Gabor , posle takmicenja bio je organizovan rucak gde je bila i dodela nagrada a gde smi i mi dobili “osvojili “ kup drugarstva , a naravno ni mi nismo išli praznih ruku.
Takmicarsku godinu kao i u predhodnim godinama završili smo sa izložbom u Somboru , gde smo izložili 64 ptice .
U martu mesecu smo organizovali naš tradicionalni “ pticarski bal” sada vec cetvrti po redu , promenili smo mesto održavanja tako da smo ovu veselu noc proveli u Sali “Miraž” a mislim po utisku prisutnih da nismo pogrešili kad smo odabrali ovo mesto . Ovog puta sa svojim prisustvom uvelicali su našu zabavu gosp. Pastor Janoš predsednik kluba, gosp. Pletl Adam sa suprugom i naravno naši prijatelji iz sombora .a nažalost zbog opravdanih razloga nisu prisustvovali gosti iz Apatina i Segedina .
Obaveza ima i kada nije sezona izložbi, tako da smo ove godine bili pozvani na dve godišnje skupštine i to u Sombor i u Apatin gde smo naravno predstavjali naše udruženje odnosno sekciju.
Par reci bih rekao i o dva projekta
· prvi je nas Web sajt koji smo planirali da uradimo a koji je delom i realizovan , on zapravo postoji od septembra meseca i zahvaljujuci angažovanosti nekoliko nas koji smo na nekim forumima reklamirali za ovih nekoliko meseci imali smo oko 2000 posetilaca iz raznih krajeva sveta ( srbije, madarske, hrvatske, nemacke, svedske, amerike, brazila , norveke……..) ima još šta da se radi na njemu da bude što bolji i da pruža što više informacija o nama tako da u skorijem buducnosti želimo još doradivati ovaj naš prozor prema svetu.
· Drugi je kao što znate konkurs kod fonda BCIF , gde smo konkurisali za sredstva za opremu , zapravo za repromaterijal za kaveze , a ishod ovog konkursa ocekujemo pocetkom aprila gde se nadamo da cemo dobiti oko 160 000 dinara koliko smo predvideli za ovaj projekat, a ako nas odbiju probacemo naravno ponovo!
Na kraju bi se zahvalio svima koji su na bilo koji nacin doprineli da ova naša sekcija bude kakva jeste „NAJBOLJA „ u okruženju a možda i šire ..jer verujte da ona i jetste najbolja jer ga cinite Vi !!! HVALA VAM ZA TO !!!

Predsednik sekcije
TOMEK ROBERT

Subotica 06.04.2010