NARUDŽBA PRSTENOVA ZA 2013 GOD.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

23. BERBANSKI DANI NA PALIĆU


U sklopu manifestacije „ BERBANSKI DANI  PALIĆ 2012“  prvi put  se pružila  mogućnost   Udruženju  odgajivača  sitnih  životinja  Subotice i u sklopu  istog i našoj  „ SEKCIJI-PTIČARA“   da pokaže svoje ljubimce širokom auditorijumu ,odnosno posetiocima ove tradicionalne manifestacije!!
U šatoru veličine oko  100m3, koju nam je obezbedio Park – Palić d.o.o    ( http://www.park-palic.rs  ),  članovi sekcije   ( Požar Gelert, Tomek Nandor, Kovač  Igor, Granjak Gabor, Herceg Gabor, Pajo Tumbas, Ivan Sadojević , Marko Šarčević, Mirko Mlinkov,  Sekula Robert, Berkeš Gabor, Deak Laslo, Aleksandar  Mihalek, Jelačik Tibor  i Tomek Robert ) su izložili oko  četrdesetak raznih  ptica ! Bilo je tu raznih vrsta, od  sićušnih  zeba do gromoglasnih papagaja, za svačiji ukus ponešto !
Izložba je u podpunosti opravdala  očekivanja. Za dva dana trajanja ove  izložbe kroz izložbeni prostor prošlo je  blizu deset hiljada  radoznalih posetilaca . Ulaz je bio besplatan a posetioci su bili inpresionirani  ovom novinom  na danima grožđa i vina  na Paliću, a mnoga dečica su možda prvi put videli uživo ova divna stvorenja  !!
Iskreno se nadamo  da će izložba i u buduće biti deo  ove tradicionalne manifestacije   koja u sklopu svog programa ima izložbu  voćara , pčelara ... pa kao što su i naši ljubimci deo prirode sa pravom imaju mesta u ovakvim prilikama !!

Galerija Berbanski dani Palić

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

IZLOŽBA  „ SUBOTICA  2012“

Kiallitas 2012 Izlozba 2012 


POZIVAMO  SVE  ZAINTERESOVANE  ODGAJIVAČE  DA U PERIODU OD 24.11.2012 DO 27.11.2012  UZMU  UČEŠĆE  NA  NAŠOJ  TRADICIONALNOJ  MANIFESTACIJI

DODATNE  INFORMACIJE 
PRIJAVNI  OBRAZAC
TAKMIČARSKE GRUPE


SVIM UČESNICIMA ŽELIMO PUNO USPEHA NA IZLOŽBI
I PRIJATAN BORAVAK U NAŠEM GRADU

S POŠTOVANJEM
ORGANIZACIONI ODBOR

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

V E S T I


Gosp. Stanko Nimčević  član naše sekcije  nije samo vrstan odgajivač ptica , golubova već je aktivan u društvenom životu naše  Subotice , za dugogodišnji doprinos  ove godine na dan grada dodeljeno mu je prestižno priznanje PRO URBE  koju mu je uručio gradonačelnik   gosp.  Modest Dulić !


stanko.JPG

Ovom prilikom čestitamo  gosp. Stanku  !!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Veliki uspeh naših takmičara !

Prvi put  u preko pola vekovnoj istoriji organizovanog ptičarstva na ovim prostorima po usvojenim pravilniku Srpske Ornitološke Federacije  ( SOF )u protekloj takmičarskoj sezoni  dodeljena su priznanja najuspešnijim takmičarima na nivou Srbije !
Članovi naše sekcije  koji već dugo niz godina osvajaju brojna priznanja na raznim izložbama po Srbiji , u pojedinim  kategorijama su i u ovom generalnom plasmanu završili na prvim mestima kao „ Državni prvaci“
Za  takmičarsku sezonu 2011-2012 iz Sekcije-ptičara prvaci Srbije su:

Sekcija K ( australijski papagaji )

deak 

DEAK LASLO ( RS-22-25)

Sekcija P ( egzotične prepelice )

 GRANJAK GABOR (RS-22-185)

Sekcija F-1 ( domestifikovane egzotične ptice )

 TOMEK ROBERT ( RS -22-20 )

Sekcija  F-2 ( egzotične ptice )

 

SAVA BANJAC (RS-22-01)

Čestitamo  na izvanrednim rezultatima!!

____________________________________________________________________________________________

 

SKUPŠTINA  SEKCIJE –PTIČARA 2012


02.04.2012 u sali Jelena , održana je Redovna godišnja  skupštna  SEKCIJE-PTIČARA ,  na kojoj  je učestvovalo  stotinak članova  naše sekcije , kao i desetak gostiju „ prijatelja „  sekcije !


D N E V N I   R E D

  1. Izbor i izveštaj verifikacione komisije !
  2. Izveštaj predsednika za 2011-tu  godinu.
  3. Finansijski izveštaj blagajnika za 2011-tu godinu.
  4. Izveštaj takmičarske komisije za takmičarsku sezonu   2011-2012.
  5. Izveštaj nadzorne komisije .
  6. Izveštaj disciplincke komisije .
  7. Diskusija o podnetim izveštajima i pojedinačno glasanje o istim.
  8. Plan i program sekcije za 2012-tu godinu .
  9. Godišnja skupština udruženja !
  10. Novi propisi o držanju životinja !( popis-legalizacija ptica)

  Na kraju radnog dela skupa koja je trajala blizu dva sata, prisutnima se obratili dr.vet.med  Ferenc Marton koji je  održao  predavanje  o parazitima kod ptica  a dr.vet. med Eugen Šefer  o  operativnim zahvatima na pticama koje se svakodnevno rade u veterinarskoj ordinaciji PanVet !
Nakon završetka  skupštine  uz večeru i  piće  druženje „ PTIČARENJE“  te trajalo u kasno u noć !!


Opširnije o skupštini !

Skupstina sekcije

54. ORNITOLOŠKI ŠAMPIONAT SRBIJE „ SUBOTICA 2011“

25.11.2011 - 27.11.2011

U sklopu manifestacije našeg društva koja je ove godine bila posvećena jubileju pola veka od osnivanja , Sekciji – ptičara pripala je ta čast da bude domaćin 54. Ornitološkog šampionata Srbije . Po takmičarskim grupama koju je za ovu godinu pripremila Sudijska organizacije SOF-a, poslali smo pozive za ovu manifestaciju svim društvima članicama Srpske Ornitološke Federacije. U datom roku prijavjeno je 145 kanarinaca u kategoriji takmičenja pesme ( sekcija A Harzer Roller, sekcije B Malino kao i sekcija S Srpski pevač slavujar) kao i 577 jedinki u izložbenim kategorijama . Ptice su u naš grad stizale iz cele države Srbije iz ukupno 14 društava , ukupan broj učesnika je bio blizu 100. Posle prijema koji je protekao uz malih potškoća zboz očitavanja broja prstenova za svaku pojedinu izloženu jedinku , bilo je održan sastanak Sudijske organizacije u prostorijama našeg udruženja .U petak 25.11 već u ranim jutarnjim satima se prstupilo ocenjivanju , što je proteklo u vrlo profesionalno, pretežno zahvaljujući ozbiljnom pristupu svih sudija kako i priliči jednoj ovakvoj manifestaciji. Posle ocenjivanja i kontrole plasiranih jedinki odmah se pristupilo obradi podataka . Svečano otvaranje je usledilo u 18 časova gde poder predsednika našeg saveza gos. Slobodana Kulića , domaćina kao i ostalih gostiju prisutnima se obratio i naš gradonačelnik gos. Saša Vučinić koji je ujedno i otvorio ovu manifestaciju, ovom prilikom dodeljene su i nagrade najmlađima koji su konkurisali u takmičenju crteža na temu „ sitne životinje“ gde je pored ostalih nagrada , nagrađenima dodeljena i godišnja ulaznice u zoo Palić . Posle svečanog dela usledilo je druženje u sali Jelena gde je zabava trajala kasno u noć. U subotu i nedelju ovu manifestaciju posetilo je mnogo naših sugrađana a u nedelju bilo je gostiju iz cele Srbije kada je bila organizovana i berza sitnih životinja . Psebnu nagradu dr. Slobodana Ivića sliku, dobio je gos. Jovanović Aleksandar iz Niša za najviše izloženih eksponata . Nagradu LETO d.o.o BG ( proizvode VERSELE LAGA ) dobili su Jovanović Aleksandar iz Niša kao i Vojkić Nikola iz Sombora. U nadi da ćemo se i naredne godine poslednjeg vikenda u novembru ponovo družiti u Subotici pozdrav od „ SEKCIJE – PTIČARA „

 

 

 

 

4. OKTOBAR „ SVETSKI DAN ŽIVOTINJA „

Povodom svetskog dana životinja sekcija- ptičara je u okviru manifestacije koju je za ovu priliku organizovalo Udruženje odgajivaca sitnih životinja Subotice prikazalo Suboticanima svoje ljubimce . Ovog divnog jesenjeg dana na glavnom gradskom trgu prikazane su nekoliko vrsta papagaja poput malih aleksandra, rozeli , penanta, žakoa, roza kakadua ali ipak najvecu pažnju prolaznika su privukli ručno hranjeni Veliki aleksandri našeg odgajivača Sadojević Grge .

Sa ovom manifestacijom želeli smo da skrenemo pažnju naših sugrađana na životinje koji nas okružuju, o kojima treba da vodimo računa svakog dana ne samo o ovima iz naših domacinstava već i o onima u prirodi koji su sve više ugroženi smanjivanjem njihovog životnog prostora .

4. oktobar se kao „ svetski dan životinja „ obeležava još od 1931 godine .

 

 

 

SEKCIJA – PTICARA