ODGAJIVACI PAPAGAJA I UKRASNIH PTICA SUBOTICE
SEKCIJA PTICARA

Pozdravjamo Vas na web stranici *SEKCIJE PTICARA* koja je jedna od sekcija u UDRUŽENJU ODGAJIVACA SITNIH ŽIVOTINJA SUBOTICE.
Naše udruženje je osnovano davne 1961. godine ciji clanovi su u to vreme bili pretežno golubari. Ova situacija se kroz vreme menjala tako da sada naš klub broji deset raznih sekcija od kojih je jedana i naša sekcija SEKCIJA PTICARA. Žitelji našeg grada oduvek su u svojim domovima cuvali i gajili razne vrste ptica , tako da slobodno možemo reci da je Subotica tradicionalno pticarski grad. Tako je bilo nekad ali tako je i sad. Malo je regija u ovom delu Evrope gde na jednom mestu ima toliko odgajivaca ptica kao u Subotici!
Od davne 1961. održano je mnogo izložbi gde je naravno pored raznih ukrasnih ptica bilo izloženo i mnogo golubova , kunica , ukrasne živine i drugih egzoticnih kucnih ljubimaca. Pored ovih medunarodnih smotri , bili smo domacini i ornitološkog državnog prvenstva i to u dva navrata 2004. i 2006. godine!
Uz pomoc lokalne samouprave i tradicionalnih donatora ali i zalaganjm sviju nas, uspevamo da organizujemo citav spektar aktivnosti za naše clanstvo a to su : sportski dan, smotra mladih, tradicionalna izložba sitnih životinja, druženja sa srodnim organizacijama, posete izložbama i slicno.
Clanovi naše sekcije pretežno su odgajivaci malih i srednjih papagaja ali ima i onih koji razmnožavaju kanarince, egzote pa i velike atraktivne vrste papagaja.
Odgoj ovih divnih stvorenja koji poticu iz dalekih krajeva Australije, Afrike, Azije pa i iz Južne Amerike zapravo sa cele planete, nije nimalo lak ni jednostavan, tako da pored ljubavi prema ovim pticama potrebno je puno truda, znanja i požrtvovanosti da bi došli do vrhunca odnosno da bi uspeli odgojiti mlade što je cilj svakog odgajivaca.
Broj clanova naše sekcije se svake godine povecava , tako da sa svojih osamdesetak clanova jedni smo od najbrojnijih u državi. A možda ovo i nije slucajno kada uzmemo u obzir da našim clanovima udruženje obezbeduje troškove prevoza na sve izložbe, adekvatne nagrade za najbolje izlagace , prostorije udruženja uvek stoje na raspolaganju svima, organizovanje poseta raznim manifestacijama, izložbama i slicno! Biti clan naše sekcije nije samo privilegija, naši clanovi aktivno ucestvuju u svim aktivnostima koje organizuje udruženje!
Svakog prvog ponedeljka u mesecu održava se sastanak sekcije, na kojima pored ozbiljnih tema koje se ticu udruženja, sekcije pa i clanstva uvek ostane vremena za druženje i razmenu iskustva o odgoju ptica!
Subotica se ne može zamisliti bez ''GOLUPCIJE PIJACE'' ovu berzu sitnih životinja vec decenijama svake nedelje organizuje naš klub. U ulici MIRKA BOGOVICA (kvantaška pijaca) svake nedelje se skupe mnogi odgajivaci iz cele regije pa i šire. Odgajivaci kunic, golubova, pasa, živine i naravno ptica, pored trampe, kupovine i prodaje ljubitelji ovih divnih stvorenja se druže i razmenjuju iskustva. Za mnoge suboticke odgajivace, nezamisljiva je nedelja bez posete '' golupcije pijace''.
I OVOM PRILIKOM POZIVAMO SVE ZAINTERESOVANE DA POSETE NAŠU GOLUPCIJU PIJACU !!!!

Posetom našeg sajta imatcete prilike da upoznate clanove Sekcije pticara, da se informišete o zbivanjima vezanih za našu sekciju a i klub, pa ako i vi želite da budete deo ove naše ''porodice'' SRDACNO VAS OCEKUJEMO SVAKOG PRVOG PONEDELJKA U MESECU NA SASTANKU SEKCIJE PTICARA !!!